Cultural Village Schaaktoernooi 2010

Topduel eindigt onbeslist

Verslag ronde 6

Zondag 21 november 2010 - "Tot zondag". Zo besloot Dennis zijn vorige ronderverslag en vertelde daarbij over de mogelijkheden die de spelers ter beschikking lagen op de enige vrije dag in het 15e Cultural Village Toernooi. En wat blijkt? Dennis zelf nam een tweede rustdag op, want hij had culturele verplichtingen in Alkmaar. Het zij hem van harte gegund.

Toen ik om 16:00 uur De Zon binnentrad, viel de publieke belangstelling mij een beetje tegen. Ik dacht: het is zondag, lekker strandweertje ook, vele mensen zullen even komen buurten. Maar ook bij het knusse CVT heeft de Internetverslaving verwoestend toegeslagen. Nu de live-partijen weer goed lopen, verkiezen de mensen over het algemeen toch de warmte van de huis- of studeerkamer boven de warmte van een mooi café in een dorp met een rijke schaakhistorie. Dat is niet anders.

De zes Nederlanders in het CVT speelden trouwens op zaterdag allemaal voor hun KNSB-clubs, met wisselend succes. Twee punten uit zes partijen behaalden zij, waarna ze op zondag weer aan de bak moesten in Wijk aan Zee.

Roeland Pruijssers speelde vlot remise tegen Arun Prasad, terwijl Sjoerd Plukkel ditmaal voor eigen publiek ten onder ging tegen de gewiekste Sulypa. De twee Nederlandse onderonsjes Peelen-Blees en Ootes-Burg kenden de nodige emoties. Peelen leek op winst af te stevenen toen hij in tijdnood enorm blunderde. Boos, op zichzelf, verliet hij met een gezicht op onweer De Zon. Voor Enrico natuurlijk wel een mooie opsteker, want het was zijn eerste overwinning.

Enrico Blees Piet Peelen

Ook een beetje boos, maar dan toch met een glimlach, was Lars Ootes. "Ik zie gewoon niets", zei de Amersfoorter. In een kansrijke aanvalsstelling miste hij ditmaal volgens eigen zeggen de zet b7-b5 van zwart. Het is niet het toernooi van Lars, terwijl de CVT-winnaar van vorig jaar door zijn overwinning juist weer terug is in de race voor de plek van beste Nederlander. Deze race zal hij de komende ronden met Pruijssers moeten uitvechten.

Twan Burg Lars Ootes

Duel van de dag was natuurlijk Grover-Swiercz. De twee jonge leiders speelden een zeer spannende partij waarin de eerste plaats - en dus promotie naar de C-groep van het Tata Steel Chess Tournament - de inzet was. Beide spelers waren goed voorbereid en aanvankelijk leek het erop alsof de jonge koploper uit India de beste papieren had. Echter, Swiercz zorgde met actief spel voor tegenkansen en ondanks zijn materiële achterstand is hij volgens eigen zeggen nooit in gevaar geweest. Een mooi gevecht, met een uitslag die nog veel belooft voor de drie slotronden.


Het topduel van deze ronde: Sahaj Grover - Dariusz Swiercz

Langskomen mag, de toegang is gratis. We beginnen dagelijks (nog tot en met woensdag) om 13:30 uur.

Jeroen van den Berg
(en morgen is Dennis er weer)

Uitslagen ronde 6 - zondag 21 november

Roeland Pruijssers   -   Arun Prasad   ˝ - ˝
Sjoerd Plukkel - Oleksandr Sulypa   0 - 1
Piet Peelen - Enrico Blees   0 - 1
Lars Ootes - Twan Burg   0 - 1
Sahaj Grover - Dariusz Swiercz   ˝ - ˝

Stand na de 6e ronde:

Plaats    Titel Naam    Land    Rating    Punten
1   IM Sahaj Grover   IND   2432   5
2   GM Dariusz  Swiercz   POL   2522   4
3   IM Roeland Pruijssers   NED   2487   3˝
3   GM S. Arun Prasad   IND   2519  
3   GM Oleksandr Sulypa   UKR   2490  
3   IM Twan Burg   NED   2469   3˝
7     Sjoerd Plukkel   NED   2274  
8   IM Piet Peelen   NED   2363   1˝
8     Lars Ootes   NED   2370  
8     Enrico Blees   NED   2153