Cultural Village Schaaktoernooi 2011

Een mooie start

Verslag ronde 1

Maandag 21 november 2011 - Vanmorgen was het eindelijk zover. Na maandenlange voorbereidingen kon de aftrap gegeven worden voor de 16e editie van deze historierijke 10-kamp.

Vanuit een mistige omgeving doemden de deelnemers op; een gemêleerd gezelschap wat uit bijna alle hoeken van Nederland en de wereld was neergestreken in ons mooie dorp. Er was een mooi welkomstwoord van de voorzitter van de SSIJ, Berend van Maassen; gevolgd door een prima openingsspeech van Mark van der Werf, directeur van de KNSB. De buitenlandse deelnemers hoorden de Nederlandstalige gedeelten beleefd doch stoïcijns aan onder het mom van: “vast wel boeiend, maar we willen eigenlijk weten hoe de loting gaat en dan lekker schaken”.

 

De loting verliep gladjes onder de bezielende leiding van Jeroen vd Berg en zijn charmante assistent Joost Jansen. Glimmend van geluk namen de deelnemers hun lotingattribuut, een Wijk aan Zees zeemanskistje, in ontvangst. Na een voedzame en eenvoudige doch niet minder gewaardeerde lunch zat het eerste officiële gedeelte erop.
De meeste deelnemers losten langzaam in de mist op, zoekend naar inspiratie.

Alleen de wat later gearriveerde Tom Bottema zat broeierig achter zijn laptop op zoek naar de juiste voorbereiding voor zijn openingspartij tegen Benjamin Bok.
De “oude Peelen” had zich teruggetrokken in gedachten en de speelzaal. Waar de temperatuur trouwens aardig opliep. Er bleken plots problemen met het verzorgen van de live uitzendingen en dat ontlokte hier en daar toch wat zweetdruppeltjes op het lichtbehaarde hoofd van onze zeer gewaardeerde arbiter Joost Jansen. 's Middags leek het lek boven water en vanaf morgen kan iedereen van thuis meegenieten.

Maar om 13:00 zaten alle combattanten tegen hun opponenten keurig aan het bord. Jammer van de live uitzending, maar de werkelijkheid in de sfeervolle achterzaal van café de Zon is toch niet te versmaden. Het was een bloederige start vandaag. David Klein en Anne Haast werden keurig opgepeuzeld door respectievelijk Aleksandr Lenderman en de vrolijke Indiër Baskaran Adhiban. Het leek me geen schande overigens, beiden hebben tenslotte de hoogste rating. Je kan die confrontatie maar achter de rug hebben nietwaar?

Tom Bottema leek de juiste manier gevonden te hebben om Benjamin Bok te stuiten, maar dan moet je nog van goeden huize komen. Movsesian heeft zich afgelopen weekend tenslotte ook in Benjamin vergist. Ondanks het vermeende voordeel voor Tom wist Benjamin te ontsnappen en remise werd hun deel.
Vitaliy Bernadskiy speelde een comfortabele partij tegen Sethuraman met een aardig lijkend pionnenvoordeel.  De jonge Oekraïner speelde de partij keurig uit en pakte de grootmeesterlijke scalp uit India.
Piet Peelen tenslotte had een lollig dichtgevlochten stelling tegen de jonge Daniël Naroditsky. Het werd uiteindelijk remise, en Piet vond dat hij een goede partij aan het volk had getoond.

Niet geheel onbelangrijk... de uitslagen:

Tom Bottema   -   Benjamin Bok      ½ - ½
Piet Peelen - Daniel Naroditsky   ½ - ½
Baskaran Adhiban - Anne Haast   1 - 0
David Klein - Aleksandr Lenderman   0 - 1
Vitaly Bernadskiy - S.P. Sethuraman   1 - 0

Wat dan weer de volgende tussenstand oplevert:

1.      1 punt : Adhiban  - Lenderman  - Bernadskiy
4.   ½ punt : Bottema  - Bok - Peelen  - Naroditsky
8.   0 punten :   Haast  - Klein  - Sethuraman