Cultural Village Schaaktoernooi 2011

Opmars - afmars..

Verslag ronde 5

Vrijdag 25 november 2011 - Het kan verkeren... om Bredero maar eens te citeren. En eigenlijk had het verslag hiermee geëindigd kunnen zijn.

Het eerste slachtoffer van de dag was Anne Haast. De afmars lijkt zich voort te zetten. Daar waar Lenderman tot zijn plezier een voor hem zeer bekende stelling op het bord zag verschijnen bleek Haast iets minder voorbereid. De enige vrouwelijke deelnemer kon al na één uur het hoofd even opfrissen in de stevig aangetrokken Noord-Hollandse bries. Wellicht dat de rustdag morgen uitkomst biedt. Hoewel.... dan gloort weer de bondscompetitie. We zullen zien, de jonge Dongense oogt onverstoorbaar en lijkt een flexibele gemoedsrust te hebben. Aleksandr Lenderman is hiermee aan zijn opmars naar de kop van het klassement begonnen, lijkt het.

Ondertussen was Bernadskiy er eens goed voor gaan zitten tegen Bottema. Hij zal met een schuin oog naar de ranglijst hebben gekeken en het tot dusver vertoonde spel van de sympathieke Tatariaanse perschef. Ik heb gezien hoe Vitaliy Bernadskiy met behoorlijke overmacht het Duitse jeugdkampioenschap won en ben niet verbaasd over zijn getoonde spel. Met dit vol behaalde punt handhaaft hij zich keurig aan kop.

Over de partij Peelen - Klein kan ik verder weinig melden. Remise...oké dan. David Klein blijft stoïcijns en Piet Peelen vrolijk. Hoewel hij wederom verkondigde wellicht misschien eventueel te hebben kunnen winnen. En dat vervolgens aantoonde. Het bleek een kwestie van lef en dan had hij dus (geforceerd) het punt gescoord. De jonge speler van Chesscool beaamde dit en was dus gelukkig met het halfje.

Met Bernadskiy aan kop diende Benjamin Bok alle zeilen bij te zetten om de jonge Oekraïner bij te houden. Hoewel zowel Bok als de halve kroeg hier al een tijdje een remise in de lucht zagen hangen wenste Adhiban zich hier niet zomaar bij neer te leggen. Onontkoombaar echter.

De marathonprijs van de dag gaat naar de partij Sethuraman - Naroditsky. De jonge Amerikaan is al dagen snotterig en dat komt zijn spel helaas niet ten goede. Ook deze partij eindigde in een remise die men in het voorcafé van verre zag aankomen. Maar heel langzaam is misschien ook Sethuraman aan een opmarsje bezig.

Morgen is een rustdag. De wonden kunnen gelikt. Een mooie dag voor bezinning en voorbereiding.

Tot zondag.