Cultural Village Schaaktoernooi 2011

Na de rustdag...

Verslag ronde 6

Zondag 27 november 2011 - Ja ja, gisteren een rustdag voor dit mooie toernooi. Iedereen heeft dit op zijn eigen wijze beleefd. Zo zijn bijvoorbeeld de Naroditskys naar de Hermitage in Amsterdam geweest, is Tom Bottema naar het voetballen van zijn kinderen gaan kijken, heeft Anne Haast "gewoon" bondscompetitie gespeeld en is Piet Peelen gaan zaalvoetballen. De anderen wensten geen duidelijke mededelingen over hun dagbesteding te doen.
Wat zijn dan de gevolgen van zo'n dag? Nou... Piet Peelen belde me gisteravond laat met de mededeling dat hij zijn enkelbanden bij het zaalvoetballen had verrekt. Gelukkig was Tom Bottema (afgelopen nacht) zo vriendelijk toe te zeggen om Peelen elke dag te chaufferen. Anne Haast had weer de geest en voor haar club een mooi en belangrijk punt binnengesleept. Stukkenjagers blijft aan kop staan. Maar na alle perikelen van zo'n dag diende vandaag toch echt weer geschaakt te worden.


Arbiter Joost Jansen bedient de gong voor aanvang van de ronde

De eerste partij die vandaag gereed was bleek een behoorlijke klapper te zijn. Daniel Naroditsky had blijkbaar in de Hermitage voldoende rust gevonden en inspiratie opgedaan. De arme Lenderman werd slachtoffer van de onvermoede dadendrang van zijn landgenoot. Wat een (hak)partij zeg!
De uitgeruste Bottema speelde eigenlijk een prima partij tegen Sethuraman. Tot de laatste zet helaas.


Daniel Naroditsky overspeelde Aleksandr Lenderman

Zoals ik vrijdag al meldde: het kan verkeren. Na haar mooie winstpartij gisteren ging Anne Haast er ook vandaag eens goed voor zitten tegen Benjamin Bok. Er volgde een gevecht wat ogenschijnlijk winst voor Bok op zou leveren, maar Haast verdedigde eigenlijk uitstekend. Een mooie plusremise voor de Dongense. Benjamin Bok, die eigenlijk een prima toernooi speelt dacht daar duidelijk anders over. Er waren wel twintig winstmogelijkheden maar het is er niet uitgekomen was zijn wat gedeprimeerde mening. Om zijn GM norm te halen dienen de overige drie ronden te worden gewonnen. Ga er maar aan staan: 3 uit 3 tegen Klein, Naroditsky en Bernadskiy.


David Klein

David Klein speelde een, in mijn ogen, goede partij tegen Adhiban. De jongen Indiaase grootmeester moest werkelijk alle zeilen bijzetten om het punt binnen te halen. Jammer voor de goed spelende Klein, maar het is nou eenmaal niet anders.
En dan de klapperrrrr van de dag. De zwaar geblesseerde Piet Peelen, de ziel loopt op krukken, had het twijfelachtige genoegen aan te moeten treden tegen de sterk acterende koploper Bernadskiy. Het werd een bloedstollende pot schaak die met enige euforie in het voorcafé werd gevolgd. De onverwachte handicap dwong Piet om achter het bord te blijven zitten en dan kun je jezelf net zo goed gaan concentreren. En dat deed Piet. Hij won prachtig van de jonge Okraïner.

Deze dag, met hier en daar onverwachte uitslagen, brengt de spanning in het toernooi wel terug! Drie man aan kop, twee op het vinkentouw en de rest daar achter. Dit worden nog drie mooie dagen schaak in Wijk aan Zee!!.

Benieuwd naar standen en wat dies meer zij? www.ssij.nl en je bent weer helemaal op de hoogte!