Cultural Village Schaaktoernooi 2011

De spanning stijgt

Verslag ronde 8

Dinsdag 29 november 2011 - Hij wist teveel, was het commentaar van Piet Peelen over zijn partij tegen Lenderman. Tsja daar doe je dan weinig tegen nietwaar? Hiermee nestelt Lenderman zich wel aan kop. Dus hoe staat het met de andere kanshebber(s)?

Eerst de clash tussen een bulldozer en een bedachtzame Indir. Het was zeker geen salon- of vriendenremise. Gevraagd naar hun beleving van deze partij antwoorden ze gelijktijdig: "No comment". En in opperbeste stemming werd vervolgens geanalyseerd. Wat moet je daar dan weer van denken? Feit is  wel dat Adhiban met dit halfje op gelijke hoogte is gekomen met Lenderman. En morgen, op de slotdag, heeft Lenderman wit tegen Adhiban.
Dat dan weer wel. Dus toch een grootmeesterlijke winnaar van deze editie? Afwachten maar.


S.P. Sethuraman

In de partij van David Klein tegen Vitaliy Bernadskiy voltrok zich een klein drama. In een nog echt niet abominabele stelling schoof Klein zijn toren naar d7 en kon het dreigend mat al aan zien komen. Zover laat een beetje schaker het uiteraard niet komen. Bernadski staat hiermee een halfje achter de koplopers en mag morgen met wit aantreden tegen Benjamin Bok. Ik wil op geen enkele zaak vooruitlopen, maar ook Bernadskiy kan nog winnen.

 
 
Benjamin Bok   Vitaliy Bernadskiy

De n na laatste partij van de dag was voor Anne Haast - Tom Bottema. Na wat heen hen weer geschuif protesteerde Bottema bij Joost Jansen waarop een arbitrale dameruil plaatsvond. De kwestie was dat de Dame van Bottema kleiner was dan die van Anne Haast. Je moet er maar niet tegen kunnen.
Anne Haast was er niet van ondersteboven, voerde de druk op en won.
Van de partij Naroditsky - Bok heb ik alleen het eindspel een beetje gevolgd en een naar de ruim aanwezige kenners geluisterd. De voorzichtige vraag borrelde op of hier iemand ook werkelijk voor de volle winst (en uitzicht op de titel) ging? Geen idee, maar ik vond het persoonlijk een wat vlakke remise.

En dat brengt ons nu toch echt naar morgen, de slotdag. Met de partijen Bernadskiy (5) vs Bok (4) en Lenderman (5) vs Adhiban (5) denk ik dat er een appetijtelijk menu op het programma staat. Voor zover de titelkandidaten.
Maar hoe zit het met die vermaledijde normen? Alleen David Klein heeft kans op het halen van een IM norm. Maar dan moet er wel "even" gewonnen, met zwart ook nog, van Sethuraman. Het is Klein van harte gegund!
Het wordt een pracht van een slotronde!