Cultural Village Schaaktoernooi 2014

Dit gaat een leuk weekend worden

Zaterdag 29 november 2014 - Fijne schaakvrienden. Na al die weken van voorbereiding is het dan toch ineens zover. Veel comité overleg en af en toe wat gezonde stress. Het 19e Cultural Village Schaaktoernooi is van start.
Na een kort woord mijnerzijds zag Bert Kisjes zijn kans schoon om weer eens, helemaal in zijn stijl, het begrip Cultural Village Schaaktoernooi aan de genodigden uit te leggen. Met vooral de, m.i. terechte, nadruk op de liefde voor en het plezier in het spel: de Homo Ludens! Met aansluitend de mededeling: het toernooi is bij deze geopend! Altijd leuk als iemand deze bevrijdende woorden tot de aandachtigen richt. En dan moet de loting nog komen...


Bert Kisjes opent het toernooi

Deze feestelijke inleiding tot het vervolg bleek bij Hans Böhm in goede handen. Op warme wijze, en in diverse talen, werden eerst de deelnemers uit de Cultural Villages voorgesteld en uitgenodigd een lotingattribuut tot zich te nemen. Daarna was het de beurt aan de jeugdgroep. Hans Böhm bleek zich uitstekend te hebben voorbereid. Elke jeugdige deelnemer kreeg een fraaie geschiedenisles voorgeschoteld.

 
Hans Böhm geeft geschiedenisles   Robby en Friso worden voorgesteld

Op de van hem bekende wijze schotelde Böhm hen de hoogtepunten uit hun geboortejaar voor. Voorwaar een rijtje wijze lessen waarbij de ouderen af en toe dachten: oh? was dat toen??
De deelnemers aan de tweekamp kregen een aparte behandeling. Zonder diepgaand op het verleden van Friso Nijboer in te gaan werd vooral Robby Kevlishvili duidelijk gemaakt dat hij dit weekend alleen maar kon winnen. Indien geen punten...dan toch ervaring. Een mooie gedachte die eigenlijk voor elke deelnemer geldt.

Na de lunch en een korte tijd tot overdenking werden de speelschaapjes langzaam de strijdarena ingedreven. Klaar om elkaar te knippen en te scheren. Arbiter Joost Jansen benadrukte nog maar eens het belang van mobiele telefoons: uitzetten die dingen. Tijd voor de groepsfoto, de eerste zet door Jeroen van den Berg (namens Tata Steel Chess) en de gongslag van Joost Jansen. Tijd om te schaken dus. Hoe de strijd verliep....tsja, wat weet ik nou van schaken. Op de site is alles te volgen en na te spelen. Veel plezier daarmee zou ik zeggen.

Dennis Krassenburg